Je to především nádherně kvetoucí rostlina, jejíž květy připomínají slunečnici. Pod zemí se ukrývají hlízy, vzhledově podobné zázvoru, a právě na hlízách si můžeme pochutnat. Někdy se hlízy označují svérázným a výstižným výrazem „artyčok z Jeruzaléma“ nebo „židovská brambora“. Chuťově spíše připomíná jemně uzenou a sladší bramboru, s příchutí lískových oříšků, někomu dokonce semínka slunečnic, ale podstatné je, jaké obsahují živiny.

kvetoucí topinambur

V sedmnáctém století, kdy Evropu zmítala třicetiletá válka, byly důležitým zdrojem potravy obyvatel mírného pásma, zvláště v zimě, kdy nebylo snadné ukrýt potraviny před vpádem nepřátel. Hlízy topinambur mohou přežívat pod zemí po celý rok, takže se dají sklízet i v mrazivém počasí. Do Evropy pronikly pravděpodobně ze zámoří a na našem území byly rozšířené možná více, než brambory. Postupně však upadaly v zapomnění a dnes se jejich význam opět vyzdvihuje pro jejich cenné vlastnosti.

hlízy topinamburů

Topinambury jsou velmi bohaté na draslík, železo, vápník a hořčík, obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C a provitamín A, mají velmi nízký glykemický index, takže je mohou bez problémů jíst i diabetici. Velmi cennou látkou je inulin, je to druh nestravitelné vlákniny, která v tlustém střevě podléhá bakteriální fermentaci. Symbiotické bakterie v tlustém střevě nás tímto způsobem obohacují o některé vitamíny, napomáhají k detoxikačnímu procesu, což se pozitivně projeví na redukci špatného cholesterolu. Vláknina rovněž podporuje pravidelné vyprazdňování a přispívá při prevenci před nádorovým onemocněním trávicího traktu.

Topinambur kde koupit? Nejčastěji ve specializovaných prodejnách. Můžete jíst syrové nebo vařené, hodí se do polévky, dají se z nich vyrobit pomazánky se zakysanou smetanou a česnekem, můžete vytvořit i originální topinamburové lupínky, podobné těm bramborovým.